1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Why is are the menus so slow always?

Discussion in 'Questions and Support' started by Beam Dumps, Aug 12, 2017.

  1. Beam Dumps

    Beam Dumps
    Expand Collapse

    Joined:
    May 12, 2016
    Messages:
    28
    Depending on the amount of junk running in the game the menu takes from 1/2 second to up to like 20 seconds to register a click..

    The game runs fast my pc can handle max settings @ 30fps and normal @ 60 to 80fps. But if the game is moving the cars at 60fps in the background the game menu still take 3 seconds to register clicks.

    I'm running i5 6600k and gtx 1070 with SSD.
     
    • Agree Agree x 1
  2. Aboroath

    Aboroath
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 25, 2013
    Messages:
    3,670
    Noticed this as well. As in game vehicle count increases menus get progressively slower. With no mods active it isn't a big deal but It gets worse with lots of mods active.
     
  3. wim kool

    wim kool
    Expand Collapse

    Joined:
    Jun 3, 2016
    Messages:
    345
    noticed that aswel i pres ctrl w and it takes a full 10 secconds to bring up the menu
     
  4. Nadeox1

    Nadeox1
    Expand Collapse
    BeamNG.Support
    Staff Member

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    8,957
    We are aware of that.
    And that for some users, these delay are pretty big.
    There could be several reasons for that.
    We are looking into ways into improve that.
     
    • Informative Informative x 1
  5. RobertGracie

    RobertGracie
    Expand Collapse

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,410
    I have noticed I think one time it happened when the menus were sluggish for me but I think its okay now for me
     
  6. Beam Dumps

    Beam Dumps
    Expand Collapse

    Joined:
    May 12, 2016
    Messages:
    28
    Glad to hear it's something that's being worked on....often I will want to change cars or settings but i'll just stop playing because waiting for the menus is such a waste of time and totally stops the flow of having fun.
     
    • Agree Agree x 1
  7. wilkgr

    wilkgr
    Expand Collapse

    Joined:
    Jun 30, 2017
    Messages:
    5
    I do indeed have this issue, even with no mods enabled. Ctrl-E takes about 30 seconds to nearly 120 if I have any other program open :/
     
  8. Google61

    Google61
    Expand Collapse

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    22
    I've noticed that's happens only with Material Design UI. Maybe you can add "Themes" option that changes Material to original one, this could be temporary solution until you fix that I think.
     
  9. Nadeox1

    Nadeox1
    Expand Collapse
    BeamNG.Support
    Staff Member

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    8,957
    Uhm? How you tested that exactly?
     
  10. Google61

    Google61
    Expand Collapse

    Joined:
    Jan 2, 2016
    Messages:
    22
    Well, in 0.3.X.X versions (when in game was original ui) UI was not lagging, so...? I don't want to say what exactly in that versions there was no lags, because all is changing with time, maybe new cars, or improved physics somehow affect it.
     
  11. Nadeox1

    Nadeox1
    Expand Collapse
    BeamNG.Support
    Staff Member

    Joined:
    Aug 5, 2012
    Messages:
    8,957
    Ah, that does not count.
    The UI is pretty different from now (Not only by 'look')
     
  12. KJP12

    KJP12
    Expand Collapse

    Joined:
    Jul 26, 2016
    Messages:
    704
    Not really a good testing ground considering 0.3 was a long time ago and sense then, the UI process was separated from the main game.
     
    • Informative Informative x 1