(Tutorial) How to improve your automation cars with file editing

Discussion in 'Content Creation' started by TheCrySick, Jun 22, 2020.

  1. Fox GΔMING

    Fox GΔMING
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 5, 2018
    Messages:
    10
    Ok, thanks.
    --- Post updated ---
    Sorry, just another question, how low, is, extremely low?
     
  2. PessimaBoi

    PessimaBoi
    Expand Collapse

    Joined:
    Dec 20, 2020
    Messages:
    383
    THX for posting this. Now my Hirochi Toza is more realistic.
     
  3. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    I usually go with values under 0.2 for my cars :)

    I am glad to know that it was useful for you ! :)
     
  4. Fox GΔMING

    Fox GΔMING
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 5, 2018
    Messages:
    10
    Thanks, yeah. I just tried 0.1 and it was fine.
     
    • Like Like x 1
  5. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    Hi everyone!

    I have added 3 videos to the tutorial, made by the Youtuber where's fillman86:
    • The first video is a tutorial to maje the aerodynamics of your cars tunable:

    • The second video is an ew alternative to the creation of an electric engine:

    • The third video, added as an off-topic tutorial, is the tutorial for the creation of a trike mod:

    I hope you will enjoy his content! :)

    Edit: I have also updated my electric engine. It will work properly with the setting of the new car exporter now. I have also added 2 new race gearboxes
     
    #85 TheCrySick, Feb 12, 2021
    Last edited: Feb 12, 2021
    • Like Like x 2
  6. SuperShep1

    SuperShep1
    Expand Collapse

    Joined:
    Apr 14, 2019
    Messages:
    2,631
    really really cool!
    btw, horns have been officially added to the cars now
     
    • Like Like x 2
  7. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    That's true, I forget to remove this part ^^'
     
    • Agree Agree x 1
  8. bedaso

    bedaso
    Expand Collapse

    Joined:
    Mar 29, 2018
    Messages:
    27
    do you think you would add another tutorial on how to add gearwhine to automation cars? for a long time exported cars with sequential transmissions wouldn't work after an update in beamng when it came to their sound effects. i've tried to copy the gearwhine code to one of my cars and it didn't work. i miss them and would like to add them to my racecars otherwise they feel incomplete
     
    • Like Like x 1
  9. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    Hi :)

    It's actually quite easy to do! I will try to write the tutorial during this week ;)
     
  10. bedaso

    bedaso
    Expand Collapse

    Joined:
    Mar 29, 2018
    Messages:
    27
    thank you! even though i selected the sequential transmission in automation, when i export it to beam the whine is not there. it's been like this for months after an update in beamng caused this and i'm excited to see how i can fix this issue!
     
    • Like Like x 1
  11. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    Hi! The tutorial has been added to the first post! :)

    Here is a copy:

    a. Open the file. JBEAM matching your car's engine:

    b. You should see something like this:

    c. Copy this:
    • "gearbox": {
    d. Use the Crtl+f shortcut to research it:

    e. Copy this:
    • "gearWhineCoefsInput": [0.80, 0.00, 0.65, 0.60, 0.50, 0.45, 0.40, 0.35],
    • "gearWhineCoefsOutput": [0.00, 0.00, 6.00, 6.00, 6.00, 6.00, 6.00, 6.00],
    • "gearWhineInputEvent": "event:>Vehicle>Transmission>straight_01>twine_in_race",
    • "gearWhineOutputEvent": "event:>Vehicle>Transmission>straight_01>twine_out_race",
    f. Paste it like on this picture:

    g. Save your original file and close it.
     
  12. 53XYH0R53

    53XYH0R53
    Expand Collapse

    Joined:
    Oct 10, 2018
    Messages:
    6
    Can you add tunable suspension height?
     
  13. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    I would like to, but I don't know how to do it :(

    I know how to make fully tunable suspension stiffness, bit I don't know if it's possible to change the ground clearance on an automation car :/
     
  14. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    A new part of the tutorial is available: how to add custom intakes to your engines

    If you follow it, you will be able to add 4 different superchargers and/or 4 different turbochargers to you engine! :)
     
  15. Skruttlund

    Skruttlund
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 29, 2020
    Messages:
    1
    Can you edit the wheel offset in the .car file? I want to get the fitment good on one of my projects but i've used fictures to make a time attack style bodykit so the wheels aren't exacy where i want them to be. Any suggestions?
     
  16. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    I think you will have to edit directly the 3D model of your car, and, sadly, I don't know how to do that :(
     
  17. The_Tekkit_101 2

    The_Tekkit_101 2
    Expand Collapse

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    224
    I've been wanting to change the shift speed on my cars, do you possibly know how to do that? Thanks either way :)
     
  18. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    I know how to do that :p
    • Open your engine Jbeam
    • Use the shortcut ''crtl+f''
    • Research "gearChangeTime"

    • Edit the corresponding value
    It works with the automatic and DCT gearboxes! :)
     
  19. The_Tekkit_101 2

    The_Tekkit_101 2
    Expand Collapse

    Joined:
    Dec 4, 2015
    Messages:
    224
    nicee, thank you!!
    --- Post updated ---
    My bad for responding early, it didn't work, first of all I didn't see gearChangeTime and so I tried putting it in myself and it didn't do anything, any other ideas?
     
  20. TheCrySick

    TheCrySick
    Expand Collapse

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Messages:
    134
    You can't change the speed for manual or sequential gearboxes. What kind of gearbox did you want to edit?
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice